Reformaatio 500 vuotta

Tänään 16.10 on kirkkovuodessa pyhä uskonpuhdistuksen muistolle. Tästä sunnuntaista alkaa meillä evankelis-luterilaisessa kirkossa reformaation juhla vuosi.

Tänään kirkkoherra Pentti Berg puhui saarnassaan siitä mitä reformaation merkitsee ja mitä reformaatiosta on edelleen jäljellä tämän päivän suomalaisessa kulttuurissa.

Kirkkoherra pohti sitä että milloin Suomi olisi itsenäistynyt jos emme olisi saaneet reformaation seurauksena saaneet omaa puhuttua kieltämme kirjalliseen muotoon. Itseäni tämä ajatus rupesi puhuttelemaan. Suomihan liittyy tähän reformaation 500 vuotis juhlaan omalla 100 vuotis juhlallaan ensi vuonna.

Juhlisimmeko siis todella sata vuotiasta Suomea ensi vuonna jos Martti Luther ei olisi aloittanut reformaatiota noin 500 vuotta sitten Sakasassa? Tämä on kysymys mitä on minusta hyvä pohtia. Tänä aikana kun on paljon ihmisiä ketkä ajattelevat että kirkossa ei ole mitään hyvää eikä kirkko tarkoita nyky-yhteiskunnassa yhtään mitään. Olisiko siis Suomea ilman kirkkoa, tai ilman Lutheria? No Suomeen minä uskon, että Suomi olisi itsenäistynyt jossain kohtaa, mutta olisiko Suomi itsenäistynyt vasta sitten kun Neuvostoliitto kaatui 1990-luvulla. Samanaikaan esimerksiksi Viron kanssa. Näkyisikö meidän yhteiskunnassamme edelleenkin se Neuvostoliitton ja Venäjän vaikutus? Samallatavalla kuin monissa entisissä neuvostomaissa.

Monesti olen pohtinut sitä että jos olisin elänyt Suomen itsenäistymisen aikoihin, jos olisin vaikka syntynyt 1918 tai 1919, missä olisin nyt? Olen syntynyt Suomen itäisellä osalla ja tiedän sen että melkein meidän kotipihalla on sodittu. Alle kahden kilometrin päässä siitä missä vanhempani nyt asuvat on ammuttu punaisia. Kummalle puolelle minun perheeni olisi kuulunut? Olisinko joutunut evakoksi Ruotsiin sotalapsena, kun molemmat vanhempani olisivat joutuneet rintamalle tai huonommassa skenaariossa vanhempani ja minä olisimme joutuneet työleirille ja saaneet surmamme puhdistuksissa.

Joskus on ihan tervettäkin kyseinalaistaa asoiden tärkeyttä ja merkitystä, mutta mielestäni kirkon ja erintoten reformaation merkitystä Suomeen ja suomalaisuuteen ei voi kyseinalaistaa.

Tähän loppuun haluan jakaa teillekkin kuvan reformaation juhlavuoden mainoksesta joka on Pohjois-Karjalais tekoa. Tässä on mielestäni kristinuskon ja meidän Luterilaisen kirkon ydin. Tähän kuvaan on siis kuvattu se mitä reformaatiosta on jäljellä nyky-yhteiskunnassa ja mistä asioista saamme osaksi kiittää Luterilaista kirkkoa.

Yksin uskosta, yksin armosta ja yksin Kristuksen tähden” – Martti Luther

On yksi nimi ylitse muiden,
yksi nimi muuttumaton.
Yksi nimi ylitse muiden, vain yksi nimi toivomme on.
Tuo nimi josta laulan on Jeesus, nimi kaunein alla auringon” – On yksi nimi ylitse muiden (uusi virsi virsikirjan lisävihosta)

dsc_0317

 

Mainokset
Edellinen artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: