Ketkon Helsinki viikonloppu 27-29.1

Ensin täytynee toivottaa Teille hyvää uutta vuotta! Vuoden alku on ollut positiivinen. Ennen opintoihin paluuta pyörähdettiin savon maisemissa talven kovimmassa pakkasessa ja sitten oli siinä yksi teologi risteilykin.

Tammikuun puoli välissä oli siis aika aloittaa opinnot, kevyestä laskeutumisesta emme ehkä voi puhua kun maanantai aamuna aloitetaan latinalla. Latina on siitä kiva kieli ettei tarvitse miettiä mitä lukee kun kirjaimet on tuttuja.

No ensimmäinen viikko meni lämmitellessä ja toinen viikko meni oikeastaan odotellessa viikonloppua. Tiedossa oli kuitenkin varmasti hieno vaikkakin pitkä viikonloppu.

Ensin täytynee sanoa että ei reissu alkanut aivan niin kuin oisin halunnut. No sain tietää viikko ennen perjantaita että patristiikan luentoa ei ole, eli olisin voinut lähteä aikaisemmalla junalla etelään. No en oikeastaan päässyt edes sinne minne piti, kun juna jämähti Pasilaan, mikä tarkoitti sitä että jollain muulla kulkuneuvolla täytyi etsiä itsensä Pyhän Henrikin katedtraaliin. Päädyin vahingossa oikeaan ratikkaan enkä lopulta ollut kuin puoli tuntia myöhässä. Onni onnettomuudessa siis.

No aloitettiin tutustuminen katoliseen kirkkoon Adoraatiosta, mikä on samankaltainen kuin ortodoksisen kirkon hetki palvelukset. No Adoraatiosta jäi päällimmäisenä mieleen se että siellä oli paljon tilaa omalle rukoukselle, mikä on näin luterilaisena vähän  hassua.

Perjantai ilta päätettiin simulaation ekumeenisen neuvoston kokouksesta, jossa pohdittiin perheitä kristillisestä näkemyksestä. Paikoin tuntuu vaan siltä että näistä perhe kuvioista on puhuttu niin paljon että olisi hedelmällisempää puhua joskus jostain muustakin. No onhan perhe kysymykset toki juuri nyt niin ajankohtainen asia että se on ymmärrettävää.

Perjantai iltana matkattiin sitten vielä majapaikkaan. Ortodoksiseen kurssi keskukseen Sofiaan, missä asuimme kolmiossa. Saimme kuulla ortodoksi kirkon ylidiakonilta että Sofiassa sijaitsee Helsingin hiippakunnan toimistot. Seuraavalla kerralla jos sitä päätyy Sofiaan yöksi niin mitä ottaa vähän aikaa että katselisi tonttia. Sofia meinaan sijaitsee todella kauniilla paikalla. Mitään muuta ikävää ei ollut siellä Sofiassa yöpymisessä kuin se että sinne oli keskustasta melkein puolen tunnin matka.

Lauantaina kuultiin monenlaisia asioita katolisesta kirkosta, maallikon näkökulmia katolisesta perheestä, sekä väitöskirjaa tekevän teologian näkökulma katolisesta kirkosta mm. opus deistä ja ruusukko rukouksesta.

Lauantaina kuultiin myös pika katsaus uudesta uskonnonopetuksen opsista ja alustus anglikaanisesta kirkosta. Anglikaanisen kirkon esittely jäi mielestäni vähän pintapuoliseksi, mutta ehkä sitä pitää sitten ottaa itse selvää siitä.

Lauantai iltana istuimme Kannas ravintolassa syömässä jonkun muun piikkiin. Pitkässä pyödässä juttua riitti ja osa meistä ainankin pääsi osaksi Ekumeenista Olut seuraan. Oli mukava jutella kristittynä olemisesta vapaassa ympäristössä ja pohtia vähän sitäkin mihin kirkko on Suomessa menossa.

Sunnuntai päivä me Joensuun sakki aloitimme pika visiitillä Usbeskin katedraalissa, joka on siis Suomen eteläisen ortodoksi kirkon keskus kirkko. Seuraavalla kerralla kun on enemmän aikaa Helsingissä niin sitä pitää mennä sunnuntaina ortodoksi lirutgiaan tuonne Usbeskiin.

Oltiin pikkaisen myöhässä anglikaanisesta messusta, mutta kirkkoherra sanoi että se on ihan normaalia että ihmiset tulee ainakin vartin myöhässä kun kirkkokansaa tulee pitkänkin matkan päästä.

Hienointa messussa oli kyllä se että saatiin osallistua kasteeseen. Anglikaaniseen perinteeseen kuuluu että seurakunta on mukana kasvattamassa uusia uskovia. Hyvin harvoin pidetään kaste kotona niinkuin luterilaisessa perinteessä. Kaste on kuitenkin yksi ehdottomasti tärkeimpiä asioita kristityn elämässä.

Muuten mielestäni messu on hyvin samanlainen kuin luterilainen messu. Messun jälkeen kuultiin vielä vähän pohdintaa siitä mitä eroja oikeastaan anglikaanisessa ja luterilaisessa kirkossa on. Päivän viimeisenä kuultiin kahden anglikaani seurakuntalaisen mietteitä kirkosta ja omasta seurakunnasta.

Viikonlopusta jäi päällimmäisenä mieleen loistava porukka ja hyvät keskustelut monistakin asioista. Oli super kivaa nähdä ja tavata Helsingin teologeja. Pieni raapaisu saatiin myös katolisesta ja anglikaanisesta kirkosta, ja siitä mikä niiden merkitys oikeastaan onkaan luterilaiselle kirkolle ja sen perinteelle.

Seuraavaa ketko viikonloppua odotellessa!

Mainokset
Edellinen artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: