Kesäteologi kesän avaus

Heippa vaan, tästä on taas ihan liian pitkä aika, mutta olihan tuo kevät sellainen ettei blogi ensimmäisenä ollut mielessä. Mutta keväästä sen verran että oppinnot eteni sen verran että itse kandin työ saatiin tehtyä ja ensi kevään harkkapaikkakin taitaa olla melko selvä, mutta siitä sitten kun se selviää.

Viimeiset 17 päivää olen siis ollut Savonlinnassa kesäteologina, tosin täällä tittelin nimi ei ole kesäteologi vaan kesäohjaaja, mutta kesä hessuna tässä jokatapauksessa mennään. Aloitinkin oikeastaan työt heti, kun sunnuntaina 3 päivä alotin ensimmäisen rippikoulun. Tämä leiri oli monessa mielessä ehkä jollain tapaa paras tapa aloittaa tämä kesä, kun tälle rippikoululle ei tarvinnut suunnitella oppitunteja, sain siis luvan kanssa opiskella ihan rauhassa tuon toukokuun, mikä tulikin kyllä tarpeeseen, kun saatiin se kreikan tekstikurssikin menemään läpi.

Jotkut saattaa ihmetellä sitä että miksi tälle rippileirille ei tarvinnut suunnitella oppitunteja, koska ”normi” rippikoulussa on oppitunteja. No tämä Rantasalmen tapa tehdä rippikoulua on vähän erilainen kuin se mihin moni on aikaisemmin tottunut. Rantasalmella tosin on noin 20 vuotta tehty rippikoulua näin niin sanottuna ”ripustus rippikouluna”. Rippikoulu tarkoittaa yksinkertaisemmillaan sitä, että rippikoululaiset käsittelevät rippikoulun keskeiset sisällöt koko ryhmän voimin.

Tällä leirillä ensimmäinen aihe oli luominen, joka sisälsi itse luomiskertomuksen, ihmisen ja Jumalan suhteen, ihmisen ja ihmisen suhteen ja ihmisen ja luomakunnan suhteen luomisen hetkellä, lisäksi kuvaukset taivaasta. Toinen pää aihe oli synti joka sisälsi syntiinlankeemus kertomuksen ja mitä syntiinlankeemus aiheutti ihmisen ja Jumalan, ihmisen ja ihmisen ja ihmisen ja luomakunnan suhteelle. Lisäksi toisena päivänä tutustuttiin helvetin kuvauksiin. Kolmas ja neljäs aihe oli Jeesus, kolmantena aiheena käytiin Jesajan ennukstuksia Jeesuksesta, Enkelin ilmestyminen Marialle, Jeesuksen syntymä, Idän tietäjät ja Jeesuksen kaste. Neljäntenä aiheena käytiin Jeesuksen ihmeitä ja opetuksia, sekä Jeesuksen kuolema, ylösnousemus ja ilmestymiset opetuslapsille. Jeesuksen ripustus oli ovi ja kaikki muut neljä olivat ikkunoita.

Viides aihe oli Pyhä Henki ja Pyhän Hengen työkalut millä Pyhä Henki on läsnä elämässämme. Päivän aiheet olivat kaste ja ehtoollinen luterilaisen kirkon kaksi sakramenttia. Lisäksi aiheena olivat Raamattu, seurakunta ja rukous.

Kuudes aihe oli kristittynä eläminen. Joka sisälsi erilaisia Raamatun ohjeita siihen miten kristityn pitäisi elää. Aiheena olivat Kaste- ja Lähetyskäsky, Kultainen sääntö, toisten auttamisen, sen että armo on suurempi kuin tuomio ja sen että rakkaus on suurin kaikista.

Näitä kaikkia aiheita käsiteltiin ensin niin että jokainen ryhmä sai Raamatun kohdan joka käsitelli sitä aihetta mikä heille arvottiin. Ensin ryhmät saivat tutustua Raamatun kohtiin ja tehdä kysymyksiä tai keskeisiä ajatuksia siitä kohdasta, kun kaikki ryhmät olivat tämän tehneet käytiin kysymykset tai tärkeimmät kohdat läpi yhdessä koko ryhmän voimin. Tämän jälkeen ryhmät siirtyivät toteuttamaan sitä millaisia kuvia/symboleita tästä heidän aiheestaan voisi tehdä. Kun kuvat oltiin hyväksytetty sopiviksi tehtiin niistä sellaiset että ne sopivat alustalle ja niin että ne sopivat muuten yhteen ilman suurempia päällekkäisyyksiä.

Tämä työskentely mielestäni mahdollistaa sen että päivät vähän elävät eikä kaikki päivät ole samanlaisia. Tämä tapa tehdä vapauttaa työntekijöiden aikaa suunnittelusta, mutta tämä työskentely vaatii isosilta paljon läsnäoloa. Mielestäni tässä tavassa tehdä rippikoulua on paljon hyvää ja paljon sellaista mitä toivoisin tehtävän useammin. Uskoisin että rippikoululaisille jää tällä tavalla enemmän käteen rippikoulun sisällöistä ja jollain tavalla koko leirillä olijoista tulee tiiviimpi ryhmä, kun tehdään yhdessä.

Leirin tuotoksista/muistiinpanoista jaetaan valokuvat rippikoululaisille ja tuotokset ovat koko seurakunnan nähtävänä vuoden ajan Rantasalmen kirkossa.

Oli hienoa että oli mahdollisuus nähdä tälläinen tapa tehdä rippikoulua, josko saisin vaikka gradu aiheeni tästä.

Seuraava leiri alkaa viikon päästä ja sen olen kuullut olevan enemmän sellainen ns. perinteinen rippikoulu oppitunteineen. Sen suunnittelussa sitten meneekin ensi viikko.

Loppuun tahdonkin kiittää, että sain olla mukana, oli ilo.

Mainokset
Edellinen artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: